Cafè Europa
“JO VOTO, TU NO POTS”
El dret a vot a la Unió Europea
26 de maig de 2023 | de 9h-10h (en línia)
En un context d’eleccions municipals és oportú tornar a plantejar la qüestió sobre la garantia del dret a vot de les persones migrades dins de la Unió Europea, una situació discriminatòria que dista de ser resolta i que suposa una clara vulneració dels drets civils i polítics recollits en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966.
Segons el padró d’habitants de gener de 2022, la població estrangera resident a Catalunya és d’1.271.810 persones (el 16,3% de la població catalana). A les eleccions municipals del 28 de maig només 1/3 podran votar: els nacionals dels 26 països restants de la UE que s’hagin registrat per votar, que també ho podran fer a les eleccions europees, i els nacionals de 13 països amb acord de reciprocitat amb l’Estat Espanyol pel dret a vot a les eleccions municipals. Cap d’ells, però, podrà participar a les eleccions al Congrés dels Diputats ni al Parlament de Catalunya.
El dret a vot i a la participació política és una eina imprescindible que dota de legitimitat i inclusió a les nostres societats democràtiques, i empodera i visibilitza la veu i les necessitats de cadascuna de les persones. Però, actualment el dret a votar i a ser escollit a l’Estat Espanyol va lligat a la nacionalitat, i això entra en contradicció amb els principis d’igualtat davant la llei i no discriminació per raons d’origen, perquè exclou de la vida política a moltes persones migrades o amb orígens migratoris que han nascut o que viuen i treballen aquí des de fa molts anys. És el cas, per exemple, de grans comunitats presents a Catalunya, com la marroquina (amb 235.278 persones), la xinesa (63.228) o l’hondurenya (52.082)3.
Aquesta situació administrativa discriminatòria porta denunciant-se històricament per la ciutadania organitzada, amb iniciatives i campanyes polítiques que promouen la concepció d’una ciutadania no lligada a la nacionalitat, perquè pot fomentar el racisme, sinó d’uns drets i llibertats inalienables en néixer, residir o treballar en un país.
De tot això i més en discutirem amb Viviane Ogou, investigadora sobre les relacions UE-Àfrica i fundadora del think-tank Puerta de África; Hamza Ali Rajà, politòleg, mediador intercultural i intèrpret; i Mariela Sandres, pedagoga experta en drets humans i prevenció de la violència.
El Cafè Europa és un cicle de debats europeus en línia organitzat per la Fundació Catalunya Europa juntament amb l’associació Horitzó Europa l’últim divendres de cada mes, amb caràcter divulgatiu per acostar temàtiques europees i internacionals a la ciutadania. L’acte és una conversa entre persones expertes, que compta amb un debat posterior amb intervencions del públic.
És necessari inscriure's per confirmar l'assistència.
|
Fundació Catalunya Europa |
Gratuïta |
Sala Bohigas, Ateneu Barcelonès, Barcelona |