De l’1 de juliol al 31 de desembre de 2023 Espanya assumirà per cinquena vegada la Presidència del Consell de la Unió Europea, l’organisme format pels ministres dels vint-i-set estats membres i és l’encarregat d’adoptar lleis, el pressupost, i coordinar polítiques conjuntament amb el Parlament Europeu.
La presidència rota cada 6 mesos entre tots els països, i defineix les prioritats d'actuació del Consell de la UE. Es tracta d'un moment estratègic en l’àmbit europeu perquè serà la darrera presidència completa abans de les eleccions europees previstes per al 9 de juny de 2024. En aquest sentit, el programa d’actuació de la presidència espanyola pretén tractar, de manera prioritària, qüestions com l’autonomia estratègica, redefinir la política energètica, avançar en la transició ecològica i la lluita contra l'emergència climàtica, més justícia social i econòmica, reforçar la unitat europea i les relacions d'Europa amb Llatinoamèrica. Ara bé, fins a quin punt es podrà dur a terme? Com poden interferir les eleccions del 23 de juliol en els objectius de la presidència europea? Com es veu tot plegat des de les institucions europees?
Per parlar-ne comptarem amb:
La sessió serà presentada per Dolors Camats, directora de la Fundació Catalunya Europa, i moderada per Albert Royo, president de l'Associació Horitzó Europa, qui adreçarà les preguntes dels assistents al final de la sessió.
El cicle de debats en línia Cafè Europa se celebra el darrer divendres de cada mes, amb caràcter divulgatiu per acostar temàtiques europees i internacionals a la ciutadania.
És necessari inscriure's per confirmar l'assistència.
|
Fundació Catalunya Europa |
Gratuïta |
Sala Bohigas, Ateneu Barcelonès, Barcelona |