ENTRAR

¿Aún no tienes una cuenta en Inscribirme?

REGISTRARSE

E-mail o contraseña incorrectos.
Pruebe de nuevo o pulsa en Recordar claves de acceso.

ENTRAR CREAR EVENTO

¿Ya tienes una cuenta en Inscribirme?

ENTRAR
 
Re-City en acció: Una darrera milla sostenible
Martes, 16 Noviembre 2021
09:00h - 12:00h
Palau Macaya

Gratis

inscribirme


Descripción

Sessió 2. Una darrera milla sostenible

16 de novembre de 9h a 12h00 – Palau Macaya

La compra online ha arribat per quedar-se, augmentant la Distribució Urbana de Mercaderies (DUM) en un moment on els centres de les ciutats s’estan fent per a vianants i transformant en Zones de Baixes Emissions (ZBE). Alhora, els desplaçaments dels vehicles de la DUM representen el 20% de trànsit i el 40% de les emissions de GEH associades a la circulació. De quina manera podem organitzar l’espai públic per fer una DUM sostenible?

Aquesta sessió està pensada per fer-se a porta tancada amb la participació dels ajuntaments de la regió metropolitana de Barcelona i altres ens supramunicipals, així com d’acadèmics i empresaris del sector de la logística, la DUM, la darrera milla, etc.

PLACES EXHAURIDES: Us podeu apuntar a la llista d'espera, indicant a quin dels 3 tallers voleu assistir, a través d'aquest mail: gabello@catalunyaeuropa.net

Programa de la sessió

9:00h a 9:30h - Benvinguda i introducció

  • La Distribució Urbana de Mercaderies: limitacions i oportunitats amb Marta Losada, gerent Cluster Catalonia Logistics
  • Cas pràctic: Lliçons apreses del projecte impulsat per Lotrans i l’Associació de comerciants de Sant Boi Comerç amb Jesús Lozano, CEO Lotrans Portes SL


9:30h a 11:30h - Taller participatiu: Identificar solucions de darrera milla sostenible

Es volen crear grups de treball que parlin sobre els diferents aspectes que cal tenir en compte a l’hora d’implementar un projecte de darrera milla sostenible: aspectes econòmics, logístics, ambientals, socials i culturals.

·         Taller 1. La sostenibilitat econòmica de la darrera milla - 

El cost de la darrera milla suposa el voltant del 50% del cost total del transport. En aquest taller s’analitzaran solucions econòmicament viables, tenint en compte experiències com l’ús del petit comerç o de locals buits com a centres de recollida o hubs de repartiment; l’impacte econòmic de les entregues fallides; l’ús d’aplicacions tecnològiques per millorar la logística; la reducció de costos i l’increment de l’eficiència; els mecanismes de finançament més enllà de les subvencions públiques; la circularitat del model econòmic; o l’impacte mediambiental i social.

·         Taller 2. L’ impacte mediambiental de la darrera milla

Els desplaçaments dels vehicles de la DUM representen el 20% de trànsit i el 40% de les emissions de GEH associades a la circulació. En aquest taller volem abordar la reducció de la petjada de carboni de la darrera milla per fer-la sostenible. Es tindran en compte aspectes lligats a la mobilitat en el procés de repartiment; a la ineficiència en el repartiment; a l’impacte de la darrera milla en el tràfic urbà; a les possibles millores de l’eficiència en rutes; a les entregues fallides; a l’acumulació de productes per destinatari; a les problemàtiques associades a l’operació de càrrega i descàrrega; i a la disjuntiva de quin mitjà de transport utilitzar en el repartiment.

·         Taller 3. Els aspectes socials que impacten en la darrera milla

L’Impacte social de la gestió de la darrera milla demana un anàlisi transversal, que inclou no només la tipologia de llocs de treball i la precarització que generen, sinó també les conseqüències que aquesta gestió té sobre el conjunt de la societat. L’imaginari cultural de la ciutadania ha virat en favor de les opcions d’entrega a domicili tots els dies de la setmana a preus molt baixos, afavorint una major competència entre proveïdors per aconseguir un model més econòmic i servicial. En aquest taller volem abordar els impactes positius i negatius d’aquest model amb l’objectiu d’idear solucions òptimes que afavoreixin tendències socialment més sostenibles. Per exemple, l’aplicació de polítiques d’incentivació o de penalització dels operadors, la integració de la distribució de la darrera milla en petits comerços de barri ja existents o la complementació dels serveis d’entrega a domicili amb altres serveis socials. 

Els tres tallers tindran en compte els vessants pedagògic i regulatori. Com aconseguir el canvi cultural cap a models de negoci i hàbits de consum més sostenibles? I com integrar la darrera milla i la DUM amb la implementació de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) i de carrers per a vianants?

11h30 – 12h00 - Conclusions i cloenda

La transformació de la ciutat és un cicle de debats organitzat per la Fundació Catalunya Europa amb La Fundació La Caixa i el Club Roma, que rep el suport de l’AMB, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’Ajuntament de Sant Boi, l’Ajuntament del Prat de Llobregat i l’Ajuntament de Gavà i la col·laboració de Barcelona Global i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.  




Nota: Les dades aportades a través de formularis d'inscripció a la nostra newsletter, inscripció a esdeveniments i descàrregues de documents i que hagin comptat amb el seu consentiment en la recollida, s'incorporaran pel seu tractament a un fitxer de Mailchimp que gestiona la Fundació Privada Catalunya Europa - CIF G64693914. Adreça Postal. C/Sant Eusebi 48-50. Baixos. Local 3 08006 Barcelona. Tel. 932388932 e-mail: info@catalunyaeuropa.net amb la finalitat de gestionar la informació o el servei sol·licitat, així com per informar-lo dels nostres projectes, publicacions i esdeveniments, a través de la nostra newsletter. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, així com els continguts en el Capítol III del Reglament General de protecció de Dades (UE 2016/679) a l'adreça Fundació Catalunya Europa. C/Sant Eusebi 48-50. Baixos. Local 3. 08006 Barcelona o a la direcció de correu info@catalunyaeuropa.net prèvia acreditació de la seva identitat. 

Fundació Catalunya Europa
Fundació Catalunya Europa
Fundació Catalunya Europa
Fundació Catalunya Europa

Detalles

Fecha y Hora

Martes, 16 Noviembre 2021
09:00h - 12:00h (Europe/Madrid)

Ubicación

Palau Macaya
Pg. de Sant Joan, número 108, 08037, Barcelona, ES
Ver mapa

Precio

Gratis

Añadir a mi calendario

inscribirme

Comparte con tus amigos


Mapa


Otros eventos de este organizador

Nova data: Presentació "Els papers de Tierno Galván"
Gratis
Miércoles 29 Enero 2025
Sala Bohigas, Ateneu Barcelonès, Barcelona
Quedan: 6 días


Ver todos los eventos de este organizador
Inscripciones no disponibles

Las inscripciones para este evento ya han finalizado.

Inscripciones no disponibles

Las inscripciones para este evento ya han finalizado.